12. ročník Hubert Cup 2012
Spoločnosť Hubert v spolupráci so Slovenskou barmanskou asociáciou a magazínom Inbar & restaurant usporiadala už po dvanástykrát známu barmanskú súťaž Hubert Cup 2012. Súťaž sa konala v sobotu 30. júna 2012 na letnej terase hotela Radisson Blue Carlton v centre Bratislavy. Svoje barmanské umenie predviedlo 30 profesionálnych barmanov zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska. Víťazstvo si odniesli dvaja českí barmani. V kategórii Sekt cocktail namiešal Lukáš Vala svoj víťazný nápoj s názvom Eldeflower Fizz a v kategórii Free style zvíťazil Václav Abraham.
Ing. Miroslav Tkáč, riaditeľ spoločnosti Hubert J.E. pre obchod a marketing, zdôvodnil podporu už dvanásteho ročníka súťaže slovami: „Hubert Cup 2012 naplnil naše očakávania a aj tento rok sme mali možnosť vidieť a oceniť mladých a talentovaných barmanov, ktorí nás budú reprezentovať na zahraničných súťažiach. Verím, že organizovaním takýchto podujatí sa nám darí zviditeľniť profesiu barmana, a tiež zvýšiť záujem laickej aj odbornej verejnosti o šumivé vína.“
Na súťažiacich Hubert Cupu 2012 čakali dve kategórie – Sekt cocktail a Free style
Sekt cocktail
Návštevníci Hubert Cup 2012 mali príležitosť sledovať profesionálnych barmanov v „akcii“. O titul barmana v kategórii Sekt cocktail súťažilo 26 barmanov a 4 barmanky v dvoch kategóriách. Prvá súťažná časť v kategórii Sekt cocktail pozostávala z dvoch disciplín – príprava alkoholických a nealkoholických miešaných nápojov na báze sektu od spoločnosti Hubert J.E. Odborná komisia, na čele s prezidentom Slovenskej barmanskej asociácie Ing. Jozefom Rothom, prihliadala pri hodnotení na techniku prípravy a senzorickú stránku nápoja, a taktiež dodržanie časového limitu na prípravu drinku, ktorý bol 6 minút. Tejto kategórie sa zúčastnilo 14 barmanov a 3 barmanky, ktorí sa barmanstvu venujú profesionálne. Hodnotiaca komisia sa napokon zhodla na víťaznom nápoji nazvanom Eldeflower Fizz, ktorý namiešal Lukáš Vala z cocktail baru Koktejly v Brne. Na druhom mieste sa umiestnil Zoltán Vincze z reštaurácie Parlamentka v Bratislave a tretie miesto obsadil Branislav Hažík z Hubertu v Seredi. Lukáš Vala komentoval svoje víťazstvo slovami: „Profesii barmana sa venujem už 8 rokov. Vyhrať v tak silnej konkurencii, akú máte na Slovensku, to poteší každého barmana. Prežil som krásny deň s fantastickými ľuďmi a z toho mám veľkú radosť.“
Free style
Divácky atraktívnou bola druhá súťažná kategória – Free style, v rámci ktorej mali barmani za úlohu pripraviť miešaný nápoj v časovom limite 6 minút. Súťažiaci, 12 barmanov a 1 barmanka, predviedli svoje umenie v miešaní nápojov, zručnosti so šejkrom a flair fľašami. Podmienkami úspešného hodnotenia boli pri tejto súťažnej kategórií nielen technika a náročnosť trikov ale aj prejav, rýchlosť a celkový dojem z miešaného nápoja. Odborná komisia za víťaza vybrala Václava Abrahama z reštaurácie Mazanej Králiček v Prahe. Druhé miesto obsadil Tomáš Gyen z Rudolf Jelínek Slovakia s.r.o a na treťom mieste skončil Martin Vogeltanz zo Stodola Music Clubu v Prahe.
Víťazný nápoj: Eldeflower Fizz
Ingrediencie:
4 lístky bazalka /fresh/
4 ks hrozno /fresh/
1 BL passion fruit sirup
1 cl bazový sirup
1 cl pomarančová fresh štava
Doliať Hubert nealkoholický
Podávací pohár: fleta
Fotografie z podujatia Hubert Cup 2012.
Hodnotiaca komisia:
Jozef Roth
Ján Šuchta
Milan Šefc
Ľubomír Čul
Martin Jendreas
Attila Kovacs
Juraj Kordiak
Iveta Schäfferová
Nikola Škrobanková
Michal Fajin
Silvia Šuchtová
Zaujímavosť na záver
Miešané nápoje – zoznámte sa!
V súčasnosti a predovšetkým v lete sa čoraz väčšej obľube tešia miešané nápoje. Zohrávajú významnú úlohu pri zvyšovaní úrovne konzumácie alkoholu, pretože sú veľmi lahodné, osviežujúce, možno ich kombinovať na základe vlastnej fantázie. Profesionálny barman vie pripraviť miešaný nápoj zákazníkovi “na mieru” – podľa veku, pohlavia, príležitosti, času a pod. Tieto miešané drinky obsahujú menšie množstvo alkoholu ako čisté liehoviny, pretože sa riedia ľadom, ovocnými šťavami a sódou a zvyšujú úroveň konzumácie alkoholu v spoločnosti. Každá skupina má svoju vlastnú receptúru, svoje charakteristické vlastnosti. Toto všetko musí barman, ako odborník vedieť.
Flair predstavuje novodobé barmanské umenie a cestu k barovej dokonalosti. Spája zručnosť, komunikáciu a zábavu s precíznou znalosťou barového odboru.
Zamysleli ste sa už niekedy ako vznikli a odkiaľ pochádzajú? Miešané nápoje poznali v dávnej minulosti aj starí Gréci a Rimania, ktorí dochucovali nápoje rôznymi bylinnými výťažkami. Nápoje sa pripravovali podľa tajných kúzelných receptov a boli opradené poverami (nápoje lásky, šťastia a pod.). Miešané drinky pochádzajú z Ameriky, kde boli v minulom storočí v móde kohútie zápasy. Vlastníci víťazných kohútov zapíjali svoj úspech s celou spoločnosťou. Ako legenda hovorí, dcéra majiteľa jedného hostinca bola taká šikovná, že každému oslavujúcemu naliala do pohára nápoj vo farbe peria chvosta víťazného kohúta. Nápoj bol pomenovaný ako “Cocktail”, spojením anglických slov Cock (kohút) a Tail (chvost).