14. ročník Hubert Cup pozná svojich víťazov
V júnovú sobotu 2014 na terase reštaurácie Savoy v hoteli Radisson Blu Carlton zorganizovala spoločnosť Hubert v spolupráci so Slovenskou barmanskou asociáciou a magazínom Inbar & Restaurant už 14. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže Hubert Cup 2014 v miešaní drinkov na báze sektu. V súťažnej kategórii Sekt cocktail sa víťazkou stala Jana Marika Karkušová a v kategórii Free style zvíťazil Tomáš Gyen.
S prichádzajúcou letnou sezónou sú miešané drinky žiadaným osviežením, ktorému tú správnu iskru dodá sekt. Ich popularita všeobecne stúpa a s ňou aj záujem barmanov vzdelávať sa a vylepšovať svoje zručnosti v tejto oblasti.
Spoločnosť Hubert J.E. preto už po 14. krát organizovala medzinárodnú barmanskú súťaž, aby motivovala a podporovala najlepších barmanov a barmanky na Slovensku, a podnietila tak posúvanie hraníc barmanského umenia. Podujatie Hubert Cup je otvorené pre verejnosť, preto nie len hostia a porota, ale aj okoloidúci zvedavci mali možnosť ochutnať vynikajúce drinky namiešané barmanskou elitou.
V priestoroch hotela Carlton sa súťažiaci predstavili v dvoch kategóriách; Sekt cocktail a Free style. Hodnotila ich odborná porota, na čele s Jozefom Rothom, prezidentom Slovenskej barmanskej asociácie a zástupcami spoločnosti Hubert J.E.
Tradične obľúbená medzi súťažiacimi je kategória Sekt cocktail. Každý súťažiaci mal namiešať drink s použitím šumivého vína Hubert J.E. Časový limit na prípravu 5 porcií súťažného nápoja Sekt cocktail bol len 6 minút a súťažiaci mohli použiť maximálne 6 ingrediencií. Porota hodnotila najmä chuťovú a vizuálnu stránku drinku, taktiež aj techniku prípravy drinku. V tejto súťažnej kategórii sa víťazkou zaslúžene stala Jana Marika Karkušová, ktorá sa minulý rok umiestnila na treťom mieste. Jej cocktail zaujal nie len vizuálne a chuťou, ale aj šteklivým názvom; Ružové negližé.
Druhú kategóriu, Free style, pokoril Tomáš Gyen. V tejto divácky najatraktívnejšej kategórii sa hodnotí náročnosť a úspešnosť prevedenia drinku. Zároveň porota hodnotila celkový dojem z nápoja, kreativitu a štýl, a to ako v miešaní, tak aj v oblečení. Tento rok dominovali moderné tričká s nápismi, ktoré k Free style patria. Tomáš Gyen sa okrem výhry v tejto kategórii umiestnil aj na druhom mieste v kategórii Sekt cocktail.
Jana Marika Karkušová a jej víťazný Sekt cocktail:
Ružové negližé
Zloženie:
2 cl Finlandia vodka grapefruit
2 cl Monin Lychee likér
1,5 cl Monin sirup ruža
1 cl fresh grepová šťava
doliať Hubert Grand rosé
Príprava:
šejker
pohár fleta
Dekorácia: ovocie
Tomáš Gyen a jeho víťazný Free style drink:
NO place to rather be
Zloženie:
3 cl Vodka Gorbatchow Lemon
2 cl Apple Pie sirup Monin
1 cl fresh citrónová šťava
3 cl Čierný čaj – Earl Grey
4 cl Ananásový džús
doliať Hubert L´Orginal demi sec
Príprava:
šejker
pohár fleta
Dekorácia: ovocie