Aké budú vína ročníka 2012?
Slovenskí vinohradníci majú za sebou ďalšiu sezónu a vinári začínajú hodnotiť, čo tento ročník prinesie. Aký bol rok 2012? Podľa Ing. Ingrid Vajczikovej, hlavnej enologičky spoločnosti Hubert J.E., sa milovníci vína majú načo tešiť. Slnečné suché počasie sa podpísalo k vyššej cukornatosti, ale aj nižšiemu obsahu kyselín. Jej hlavnou úlohou preto bude tento rok zachovanie dostatku sviežich kyselín, ktoré sú základom pre harmonické šumivé vína.
Čím budú tohtoročné vína výnimočné?
Víno je prírodný nápoj a odzrkadľuje sa v ňom nepredvídateľnosť prírody. Na ročník 2012 však budú vinári hlavne pri červených vínach určite dlho spomínať. „Po zimných a jarných mrazoch prišlo na Slovensko krásne teplé leto, ktoré pomohlo lepšiemu a rýchlejšiemu vyzrievaniu hrozna,“ hodnotí Ing. Ingrid Vajcziková, PhD. Nový ročník bude podľa skúsenej enologičky podobný tomu minulému, keď bolo hrozno vďaka dlhej a teplej jeseni pekne vyzreté, ale chýbali mu kyseliny. „Cukornatosť hrozna je tento rok vyššia, zato obsah kyselín je nižší. Hodnotiť vlastnosti šumivých vín je zatiaľ predčasné, všetko je teraz v rukách a šikovnosti vinárov, ktorí si budú musieť poradiť s nerovnováhou a vyrobiť harmonický nápoj“, hovorí Ingrid Vajcziková.
Vďaka suchej slnečnej jeseni majú biele odrody hrozna lahodnú a príjemnú chuť, červené odrody sú krásne plné a aromatické. „Tešíme sa na harmonické vína, ktoré sa kvalitou vyrovnajú, ak nie predbehnú, červené odrody minuloročných vín. Kvalita tohtoročných mladých vín naznačuje, že sekty, ktoré z nich budú pripravené, budú svieže, s výraznejšou chuťou a senzoricky veľmi zaujímavé“, dodáva Ingrid Vajcziková. Dobrý ročník z pohľadu výroby sektu je predpokladom rastu ich dopytu. „Keďže priazeň a spokojnosť našich zákazníkov sú pre nás najdôležitejšie, budeme sa snažiť prinášať na trh vína tej najlepšej kvality, ktorú ocenia ako spotrebitelia, tak aj odborná verejnosť“, dopĺňa Ingrid Vajcziková.