Aký bude vinohradnícky rok 2011?
Vinohradnícky rok 2011 sa začína, vinobrania sú v plnom prúde a vinári pomaly môžu začať hodnotiť a predpovedať, aké vína z našich pivníc si budeme môcť budúci rok vychutnať. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD., hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E., odhadla rok 2011 ako sľubný a plný očakávaní pre vinohradníkov, pričom slnečné počasie a dostatok vlahy sa zaručia za lahodnú a sladšiu chuť vín.
Porovnanie oproti roku 2010
Aj keď Slovensko leží na severnej, chladnejšej hranici pestovania viniča a minulý rok bol pre vinárov vďaka nestálosti počasia slabší, ako po iné roky, slovenský spotrebiteľ túto zmenu výraznejšie nepocítil. Vďačíme za to zásobám vína z predchádzajúcich rokov a predvídavosti našich vinárov. Tento rok môžeme povedať, že tiché aj šumivé vína čaká vďaka sľubnej úrode úspešný rok. Je teraz už len na zručnosti a skúsenosti vinárov, aby z bobúľ hrozna vyčarovali vína s vyváženou chuťou a primeraným obsahom kyselín.
„Vinohradníci a vinári sú v plnom nasadení, v najkrajšom čase roka. Dlho očakávaná úroda sa už ukazuje v pozitívnom svetle. Tento rok nám počasie praje, je krásna slnečná jeseň a sme v očakávaní – aké bude vínko z tohto nádherného zdravého hrozna. Je síce pravda, že slnečné počasie sa podpisuje k vyššej cukornatosti, ale aj nižšiemu obsahu kyselín. Sme trochu prekvapení z aróm tohto roku, ale myslím si, že na všetko je ešte čas a vínko potrebuje ešte dozrieť,“ hovorí Ingrid Vajcziková.
Po minulom slabom ročníku sa tak slovenskí vinári vracajú k reťazi kvalitných a vydarených ročníkov 2000, 2003, 2006, 2007 a 2009. Spotrebitelia sa môžu tešiť na kvalitné vína, z ktorých budú mnohé ponechané na neskorý zber, hroznový výber, či ľadový zber. Je predčasné odhadnúť, či sa ceny vína budú meniť, vďaka očakávanej bohatej úrode je ale predpoklad, že sa nebudú výrazne zvyšovať. Po minulom „kyslejšom“ roku, ktorý prial bielym a šumivým vínam, môžeme očakávať aj vyššiu výrobu vín červených.
„Vína z minulého roku boli tenšie, s vyšším obsahom kyselín, ale zato s príjemnými, jemnými arómami. Aj keď je ešte skoro hovoriť, ale červené vína budú pravdepodobne vo výhode oproti bielym. Zachovanie dostatku sviežich kyseliniek je najdôležitejšia úloha vinára v ročníku 2011. Fyziologická zrelosť hrozna, jeho zdravotný stav a obsah cukrov v hrozne dávajú predpoklad plných extraktívnych vín. Verím, že aktuálny ročník, nám prinesie zaujímavé, harmonické vína s primeraným obsahom kyselín, ktorých kvalitu ocenia ako spotrebitelia, tak aj odborná verejnosť,“ dodáva Ingrid Vajcziková.