Bublinkové maškrty
Vláčny čokoládový koláč, maková štrúdľa, ovocné želé a iné dobroty si z času na čas dopraje každý. S maškrtením sú úzko spojené rôzne udalosti života – rodinná oslava, posedenie v cukrárni, nedeľný obed či sladká večera. V sladkostiach sa fantázii medze nekladú a každý človek má svojich „sladkých“ favoritov, na ktorých si s radosťou pochutná. Povýšiť túto radostnú chvíľu nad všetky ostatné je možné zmenou nápoja, ktorý doprevádza vybraný dezert. Namiesto zaužívanej kombinácie dezertu s kávou či čajom, alternatíva s perlivým lahodným sektom v sebe skrýva nepoznané chuťové vnemy. Výber z viacerých druhov sektov dokáže dokonale doprevádzať sladké maškrtenie.
Experti aj amatéri sa zhodujú v myšlienke, že sekt je o mnoho vhodnejší a univerzálnejší nápoj ku jedlám ako akýkoľvek iný alkohol. Ľahkosť a sviežosť perlivého sektu dopĺňajú výborne pripravený pokrm nielen vizuálne ale aj chuťovo. Už dávno neplatí, že tento nápoj by sa mal spájať len s oslavami a výnimočnými situáciami. Sekt si možno dopriať častejšie a to v podobe prípitku, ako súčasť miešaného nápoja, nápoj sprevádzajúci večeru i dezert.
V minulosti zvykli hostitelia podávať sekt ku dezertom, avšak táto tradícia sa pomaly zanedbávala až vytratila. Suché šumivé víno so svojou vibrujúcou kyslosťou vyrovnáva presýtenosť sladkosti jednotlivých dezertov a v konečnom dôsledku zanecháva chuťové poháriky čisté. Po ťažkom jedle preto dobre padne osviežujúci nápoj v podobe sektu.
Podľa prezidenta Asociácie somelierov Slovenskej republiky Štefana Valoviča je práve červené šumivé víno ideálnym nápojom k čokoládovým dezertom. „Keď sa čokoláda rozplýva na jazyku, vytvára v ústnej dutine jemný povlak. Práve červené šumivé víno dokáže vďaka príjemnému perleniu a zaujímavej višňovej chuti rozpustiť tento povlak a vytvára neopakovateľnú chuť, ktorá apeluje na všetky zmysly,“ zanietene vysvetľuje Štefan Valovič.
Pri výbere správneho sektu, ktorý s múčnikom či dezertom vytvorí naozajstný súzvuk chutí, je potrebné orientovať sa v jednotlivých sladkostiach. Sladké biele šumivé víno sa výborne hodí ku dezertom, roládam, krémovým zákuskom a zmrzline, ktoré obsahujú viac cukru. Naopak štrúdle, chutné bublaniny, nákypy či piškótové múčniky je vhodné kombinovať s polosladkým bielym sektom, ktorý príjemne osvieži. Červené perlivé vína sú vhodné ku pudingom a čokoládovým zákuskom, ktoré patria medzi najsladšie a veľmi špecifické druhy dezertov.
Sekt svojou jemnosťou a sviežosťou odľahčí dezerty, pričom ich chuť nepotlačí len príjemne dofarbí. Maškrtník tak nepríde o známu chuť obľúbeného koláčika a zároveň získa pocit príjemného perlenia, ktoré len znásobí slastný pocit.