Doprajte si chvíle pohody a relaxu ako na dovolenke po celý rok

Nostalgicky spomínate na dovolenku, z ktorej ste sa nedávno vrátili a najradšej by ste išli na ďalšiu. Zamyslite sa na chvíľku, vďaka čomu je dovolenka taká výnimočná. Nie je to len pobytom pri mori či na horách s našimi blízkymi, ale hlavne je to relax, kľud a vychutnávanie si každej chvíle plnými dúškami. Počas dovolenky si môžeme dopriať robiť veci, na ktoré nám počas bežného pracovného týždňa nezostáva čas. Aby sme si prijemné chvíle ako na dovolenke navodili čo najčastejšie skúsme si aspoň cez víkend dopriať niektoré z momentov relaxu a pohody.

Náš tip: Užívajte si spoločné chvíle pri jedle aj doma cez víkendy ako dovolenke
• Na jedlo si vyhraďte dosť času. Neponáhľajte sa ako cez pracovný týždeň kedy ledva niečo zjete, alebo dokonca Vám na ne nezostane čas. Cez víkend si čas naplánujte tak aby ste si každé spoločné jedlo naozaj vychutnali.

• Venujte sa príprave pokrmov. S dovolenkou sa nám spájajú plné stoly a výber rôznych slaných či sladkých pokrmov a nespočetné množstvo ich kombinácii. Skúste si takto pripraviť hostinu aj doma. Chladnička určite ponúka viaceré možnosti, tak prečo jesť len to čo je na tanieri a nie si vybrať priamo z ponuky na stole.

• Nezabudnite na servírovanie. Venujte sa príprave stola a servírovaniu jednotlivých jedál. Pokiaľ ste zvyknutý dať si všetko na jeden tanier a následne konzumovať, urobte cez víkend výnimku. Zeleninu, ovocie, syry, mäsové výrobky naukladajte na samostatné taniere do stredu stola. Pečivo uložte do košíka, na šalát pripravte samostatné misky, každý pokrm servírujte do osobitného taniera. Nerozmýšľajte na umývaním, určite toho o toľko veľa nebude a príjemne oddýchnutím sa vám ani to nebude robiť problém.

• Rozmaznávajte sa na sektom. Šumivé víno evokuje pocit výnimočnosti a spája sa nám s oslavami, filmy kde si ho doprajú filmový herci. Práve vďaka týmto asociáciám jeho podávanie dodá bežným dňom pocit jedinečnosti. Pohárik sektu a jemné bublinky umožňujú naplno vyniknúť všetkým aromatickým a chuťovým vnemom. Preto sa ideálne kombinuje s jedlom a dá sa piť nielen ako aperitív, ale ako vhodný doplnok k celému pokrmu. Deťi ocenia zase čerstvú ovocnú šťavu, ktorej príprava si vyžaduje viac času a preto ju nepripravujeme často.

• Rozprávajte sa, diskutujte, plánujte. Využite tieto vzácne chvíle na rozhovory s blízkymi a zhodnotenie celého týždňa. Rozhovory nám častokrát pomôžu vyjasniť si veci, vyjasniť si veci a lepšie sa sústredenie na užívanie si príjemných chvíľ víkendu. Venujete sa aj plánovaniu víkendu aby sa Vám podarilo zladiť predstavy všetkých členov rodiny, vyhnete sa tak prípadnému sklamaniu.

Naše tipy ľahké menu:

Neodolateľné osvieženie: Ovocný šalát a šumivé víno
Pre 4 osoby potrebujeme:
2 broskyne
2 banány
1 papaya
300 g hrozna
2 jablká
1 citrón
2 polievkové lyžice medu
0,7 l Hubert Club polosladké

Postup:
Ovocie očistíme, nakrájame na malé kúsky, vložíme do veľkej sklenenej misy a premiešame. Pridáme šťavu z jedného citróna a med a napokon celé premiešame. Ovocie z receptu je možné nahradiť akýmkoľvek iným ovocím podľa chuti a ročného obdobia. K ovocnému šalátu servírujeme ľahučké šumivé víno Hubert Club polosladký, v kombinácii s ktorým vyniknú všetky aromatické a chuťové vnemy jednotlivých druhov ovocia.

Keď máte chuť na niečo stredomorské: Letný sendvič
Pre 4 osoby potrebujeme:
4 ks vajíčka
200 g kalifornských kreviet (varených)
100 g majonézy (alebo podľa potreby)
Soľ
Korenie
Šťava z 2 malých citrónov
8 plátkov tmavého chleba (celozrný)
Kôpor
Lososové vajíčka
0,7 l Hubert Club polosladké

Postup:
Vajíčka uvaríme na tvrdo. Krevety zmiešame s majonézou, kôprom, citrónovou šťavou. Ochutíme soľou a korením a uložíme na opečený chlieb. Ozdobíme lososovými vajíčkami a priložíme vajíčka uvarené na tvrdo. Servírujeme s osviežujúcim Hubert Club polosladké.

Letný dezert – jogurtová panna cotta s malinovou želatínou a čerstvými malinami

Pre 4 osoby potrebujeme:
6 dcl šľahačkovej smotany
3 dcl bieleho jogurtu
7 ks plátkovej želatíny (2 ks do malinovej zmesi a 5 ks do jogurtovej zmesi)
150g malinovej dreňe (mrazená)
Maliny na ozdobu
Čerstvé lístky mäty
250 g kryštálového cukru (150 do šľahačkovej smotany a 100 g do malinovej drene – alebo podľa chuti)
0,7 l Hubert de Luxe

Postup:
Malinová želatína: Rozpustíme si malinovú dreň a pridáme cukor. Želatínu ponoríme do vody a necháme chvíľu odstáť, kým želatína nezmäkne, potom pridáme do malinovej zmesi, ktorú vylejeme do formičky (asi do 1/3) . Necháme stuhnúť.
Panna cotta: Cukor pridáme do šľahačkovej smotany a privedieme do varu. Želatínu ponoríme do vody a necháme chvíľu odstáť, kým želatína nezmäkne. Potom pridáme do šľahačkovej smotany, kde sa želatína rozpustí. Necháme vychladnúť a pridáme jogurt. Zmes nalejeme do formičiek na malinovú zmes a necháme stuhnúť v chladničke. Po stuhnutí vyklopíme na tanier a ozdobíme lístkami mäty a čerstvými malinami. Tento lahodný dezert ideálne doladí aromatický, sladký Hubert de Luxe.

Tieto recepty boli zostavené a pripravené šéfkuchárom roka 2008 a 2009 Jaroslavom Žídekom z reštaurácii Camouflage restaurant, Flowers restaurant & wine bar a Lancia cafe. Fotografie boli realizované v priestoroch reštaurácie Camouflage.