Dusený teľací močing so zemiakovým koláčikom
Skvost v gastronómií po vizuálnej stránke, ale tiež z hľadiska chuti. Recept vhodný viac pre skúsených kuchárov, no pri správnom dodržaní postupu si poradia aj šikovní začiatočníci. Jedlo sa hodí predovšetkým na slávnostné večere v kruhu najbližších.
DUSENÝ TEĽACÍ MOČING SO ZEMIAKOVÝM KOLÁČIKOM, PAPRIKOVOU OMÁČKOU A ČERSTVÝM ŠPENÁTOM
(4 porcie)
Dusený teľací močing
Ingrediencie:
Teľací močing 800 g
Olej 60 ml
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Mrkva 60 g
Zeler 60 g
Petržlen – koreň 60 g
Cibuľa 60 g
Paradajkový pretlak 40 g
Nové korenie 1 gulička
Čierne korenie celé 4 guličky
Bobkový list 2 ks
Čerstvé bylinky 2 vetvičky
Postup:
Mäso nakrájame po vláknach, oviažeme povrázkom a opečieme zo všetkých strán. Na oleji restujeme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky do zlata s korením, potom pridáme cibuľu a opäť orestujeme. Pridáme pretlak, poslednýkrát restujeme a zalejeme vodou alebo vývarom. Privedieme do varu a do pripravenej zmesi vložíme opečené mäso. To do mäkka podusíme, vyberieme z vývaru, rozviažeme a naporciujeme.
Zemiakový koláčik
Ingrediencie:
Zemiaky 500 g
Semola cca150 g
Žĺtky 3 ks
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a olúpeme. Potom ich namelieme alebo nastrúhame a pridáme žĺtky so semolou. Vymiešame husté cesto, z ktorého vytvarujeme koláčiky. Tie nakoniec opečieme a dosolíme.
Papriková omáčka
Ingrediencie:
Papriky červené čerstvé 3 ks
Cibuľa šalotka 2 ks
Olej 30 ml
Smotana 33% 300 ml
Soľ podľa chuti
Postup:
Na oleji restujeme do sklovita najemno nakrájanú šalotku, pridáme papriku nakrájanú na kocky bez semiačok a zalejeme smotanou. Necháme rozvariť, rozmixujeme a znova varíme až do zhustnutia. Osolíme a precedíme cez jemné sitko.
Špenát
Ingrediencie:
Špenát čerstvý 500 g
Maslo 30 g
Cibuľa šalotka 50 g
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Citrón 1 ks
Postup:
Špenát otrháme a „vyperieme“ tak, aby sme nemali tvrdé časti. Na masle si na jemno orestujeme šalotku a krátko prehodíme čerstvý špenát. Špenát pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme.
Toto hlavné jedlo ideálne doplní sekt
Johann E. Hubert.
Recept pripravený šéfkuchárom roka 2008 a 2009
Jaroslavom Žídekom.