Tradičná metóda
Šumivé víno je jedinečné tým, že sa vyrába druhotným kvasením z už hotových vín. Ide teda o dvojnásobné zušľachťovanie hrozna. Aby cuvée (scelenie základných vín) začalo druhýkrát kvasiť, pridáva sa k nemu takzvaný tirážny likér. Ten pozostáva z kvalitného vína s rozpusteným cukrom a prídavkom čistej kultúry kvasiniek.
Umenie kvasenia
Pri tradičnej metóde prebieha druhotné kvasenie v uzavretej fľaši. Dôležitú úlohu zohrávajú ušľachtilé kvasinky, ktoré menia cukor na alkohol a oxid uhličitý. A keďže celý proces kvasenia prebieha v uzavretej fľaši, oxid uhličitý sa viaže na víno a spôsobuje známe perlenie.
Dôkladné prekvasenie trvá niekoľko dní, po ktorom víno ostáva zrieť na kvasinkách niekolko mesiacov. Po tomto období dochádza k striasaniu depotu do hrdla fľaše otáčaním. Poloha fliaš sa mení z horizontálnej do vertikálnej, vďaka čomu sa odstraňujú kaly. Fľaše sa striasajú dovtedy, kým sa kaly (zvyšky kvasinky) neusadia pri uzávere. Aby sa dali z hrdla fľaše po ukončení ľahšie odstrániť, musia absolvovať ľadový kúpeľ. Takto vykúpaná fľaša po otvorení vystrelí kaly vnútorným tlakom.
Jemné perlenie a lahodná chuť
Chýbajúci objem vo fľaši nahrádzame expedičným likérom (zmes toho najkvalitnejšieho vína a cukru). Na záver sa fľaša uzavrie korkovým uzáverom a zabezpečí agrafou (drôteným košíčkom).
Touto metódou sa vyrábajú aj klasické francúzske šumivé vína z vychýrenej oblasti Champagne. Sekty vznikajúce tradičnou metódou sa vyznačujú jemnejším perlením a biskvitovými tónmi, ktoré sú obľúbené medzi náročnými milovníkmi zlatistého moku. Presne takúto chuť a jemné perlenie nájdete aj v sekte Johann E. Hubert Extra Dry, ktorý nesie meno jedného zo zakladateľov spoločnosti Hubert. Za tieto vlastnosti vďačí dlhšiemu zreniu na kvasinkách. Vďaka dlhšiemu zreniu sú tiež sekty vyrobené tradičnou metódou vhodné na archiváciu.
Viac o metódach výroby nášho sektu: