Transvals metóda
Šumivé víno je jedinečné tým, že sa vyrába druhotným kvasením z už hotových vín. Ide teda o dvojnásobné zušľachťovanie hrozna. Aby cuvée (scelenie základných vín) začalo druhýkrát kvasiť, pridáva sa k nemu takzvaný tirážny likér. Ten pozostáva z kvalitného vína s rozpusteným cukrom a prídavkom čistej kultúry kvasiniek.
Umenie kvasenia
Pri transvals metóde prebieha druhotné kvasenie v uzavretej fľaši. Dôležitú úlohu zohrávajú ušľachtilé kvasinky, ktoré menia cukor na alkohol a oxid uhličitý. A keďže celý proces kvasenia prebieha v uzavretej fľaši, oxid uhličitý sa viaže na víno a spôsobuje známe perlenie.
Filtrácia, ktorá robí zázraky
Hlavný rozdiel oproti klasickej metóde v prípade transvals metódy je vo finálnej fáze. Víno neostáva vo fľaši po celý čas. Po tom, čo prebehne druhotné kvasenie sa takmer hotový sekt scelí, prefiltruje a naplní do fliaš pripravených na expedíciu. Transvals metódou vznikajú sekty Hubert L´Original.
Viac o metódach výroby nášho sektu: