Najlepší somelieri sa stretli na Trophée Hubert 2010
„Význam a úroveň somelierstva celosvetovo, ako aj na Slovensku z roka na rok rastie,“ zhodli sa účastníci súťaže Trophée Hubert 2010. Tretí ročník somelierskej súťaže Trophée Hubert 2010 sa konal 25. mája 2010 v hoteli Devín v Bratislave. Do tejto kvalifikačnej súťaže sa zapojilo 13 somelierov zo Slovenska a v silnej konkurencii napokon vyhral Gabriel Kollár, ktorý bude Slovensko reprezentovať na Majstrovstvách Európy somelierov v Štrasburgu. Organizátorom podujatia bola spoločnosť Hubert J.E. v spolupráci s Asociáciou somelierov Slovenskej republiky, ktorá bola súčasne aj odborným garantom súťaže.
„Úroveň účastníkov bola až prekvapivo veľmi vyrovnaná. Ich teoretické znalosti, ktoré mali možnosť prezentovať najmä v písomnej časti, sú približne o 10 – 15 % lepšie ako pred 2 rokmi. Na druhej strane majú ešte rezervy v porovnaní s európskym či medzinárodným meradlom. Účastníci, ktorí prichádzajú viac do styku s vínom a ďalšími oblasťami somelierstva, majú o poznanie bohatší slovník a tým aj výhodu. Zvládnutie jednotlivých praktických zručností bolo u väčšiny účastníkov na veľmi vysokej úrovni,“ zhodnotil 3. ročník Hubert Trophée 2010 prezident Asociácie somelierov SR Štefan Valovič.
Trophée Hubert 2010 je kvalifikačnou súťažou na Majstrovstvá Európy somelierov, ktoré sa uskutočnia v Štrasburgu v dňoch 21. – 23. novembra 2010. Miroslav Tkáč, riaditeľ spoločnosti Hubert J.E. pre obchod a marketing, charakterizoval podporu už tretieho ročníka tejto súťaže slovami: „Ako spoločnosť so silným postavením na slovenskom trhu sa snažíme prispievať a angažovať sa vo zvyšovaní osvety v radoch svojich zákazníkov. Aj prostredníctvom somelierov je možné prezentovať spotrebiteľom imidž a kvalitu slovenských vín a zároveň vnášať erudovanosť a vyššiu kultúru do gastronómie. V tomto roku sa okrem 3. ročníka somelierskej súťaže Thopheé Hubert 2010 uskutoční jubilejný, desiaty ročník medzinárodnej barmanskej súťaže Hubert Cup 2010. Takto sa snažíme prispievať k zvyšovaniu celkovej úrovne kultúry konzumácie alkoholických nápojov vrátane gastronómie.“
13 somelierov (11 mužov a 2 ženy) si preverilo svoje vedomosti a praktické zručnosti v jednotlivých disciplínach. Základná časť súťaže pozostávala z odborného písomného testu, písomného opisu senzorických vlastností vzoriek vína a praktickej časti – servisu vína. Do finále postúpili traja účastníci súťaže s najvyšším počtom bodov: Matej Lacko, somelier z hotela The Berkeley hotel Ltd, Wilton Palace, Londýn, Gabriel Kollár, somelier Corner SK, spol. s r.o., a Rastislav Šuták, z hotela Alexandra, Púchov. Finalisti súťaže obsluhovali vo virtuálnej reštaurácii známy pár, tanečníčku Ivanu Surovcovú a operného speváka Filipa Tůmu.
Finálovú časť tvorilo päť disciplín, ktoré vypovedali o odbornej znalosti finalistov z oblasti ušľachtilých nápojov a cigár. Všetky disciplíny prebiehali v anglickom alebo vo francúzskom jazyku. Prvou disciplínou bol servis sektu, pri ktorom porota hodnotila správny opis šumivého vína, otváranie sektovej fľaše, degustáciu a odporúčanie k jedlu.
Druhou disciplínou bolo odporučenie jedál k určeným vínam. Treťou a štvrtou disciplínou bola anonymná degustácia dvoch vzoriek vína a určenie dvoch anonymných vzoriek ušľachtilých nápojov. Táto zaujímavá disciplína spočívala v rozpoznaní krajiny pôvodu jednotlivých ušľachtilých nápojov, opise ich senzorických vlastností a odporúčaní k jedlu. Najväčší záujem publika vzbudil servis cigár, ktorý niektorí somelieri považujú za najťažšiu disciplínu.
Po sčítaní bodov zo všetkých disciplín odborná komisia vyhlásila víťaza Gabriela Kollára, ktorý vďaka úspechu na kvalifikačnej súťaži Trophée Hubert 2010 postupuje na Majstrovstvá Európy v Štrasburgu. „Somelierstvu sa venujem už 6 – 7 rokov a vnímam ho ako životný štýl, ktorý vedie ľudí k vychutnávaniu si, pôžitkárstvu a prijímaniu alkoholu cez kvalitu, akosť a mieru,“ okomentoval svoje víťazstvo Gabriel Kollár.
Moderátorom Trophée Hubert 2010 bol skúsený somelier a víťaz Majstrovstiev sveta Habanosommelier 2004 Ivo Dvořák, ktorý porovnal 3 ročníky súťaže slovami: „Na kvalite, pripravenosti a odborných znalostiach účastníkov súťaže Trophée Hubert 2010 je možné vidieť veľký posun. Ten reflektuje medzinárodné podmienky, ktoré sa približujú štandardom vo svete.“ „Somelier zastáva v reštaurácii či prevádzke kreatívnu pozíciu, pri ktorej udáva podniku jeho formu a dodáva mu pridanú hodnotu. Somelier nie je len ten, kto dobre servíruje víno, pravý somelier pripravuje aj kompletný marketingový plán reštaurácie pre jej fungovanie a odlíšenie sa. Napríklad vo Francúzsku až 40 % príjmu reštaurácie tvorí somelier svojou prácou, ktorá je v súlade s ním nastaveným marketingovým plánom reštaurácie. Verím, že sa nám podarí toto vnímanie somelierstva a jeho zaradenie medzi nevyhnutné súčasti gastronómie aj prostredníctvom Thophée Hubert prezentovať širokej verejnosti a odborníkom,“ povedal na záver Štefan Valovič.
Hodnotiaca komisia Trophée Hubert 2010:
Štefan Valovič – predseda, prezident ASSR, head sommelier hotela Devín, Bratislava
Členovia:
Ing. Ingrid Vajcziková – hlavný enológ Hubert J.E., s.r.o.
Ing. Zdenka Šuranská – šéfredaktorka časopisu Vinič a víno
Beáta Vlnková – generálny sekretár ASSR, riaditeľka Wine Wave School, s.r.o., Certified Sommelier
Branislav Pospiš – Trinity Hotel Alliance – výkonný riaditeľ, viceprezident ASSR
Michal Petráš – riaditeľ hotela Istota, somelier profesionál
Peter Kescskés – F&B manager, VIP reštaurácia Slovenská sporiteľňa, somelier profesionál
Moderátor:
Ivo Dvořák – víťaz Majstrovstiev sveta Habanosommelier 2004