Odborné zhodnotenie tohtoročnej úrody a vinárskeho ročníka
Vinári na Slovensku majú plné ruky práce s vinobraním. Vinohradnícky rok 2016 nebol jednoduchý, zároveň však nádejný a plný očakávaní, aké budú vína tohto ročníka. Výkyvy počasia sa zreteľne podpísali pod množstvo a zdravotný stav hrozna. Na druhej strane by ale nižšia úroda nemala ovplyvniť ponuku vína. Producentov šumivého vína navyše čaká vďaka chutiam a kyselinám v mladom víne sľubný rok.
Vinohradnícky rok 2016 je samé prekvapenie. Najprv sme mali rozpačitú jar, ktorá bola veľmi teplá, následne prišli mrazy, ktoré sa hlavne v Malokarpatskom a čiastočne v Nitrianskom regióne podpísali pod nižšiu úrodu. Leto sme mali priemerne teplé, s dostatkom vlahy, ale v niektorých regiónoch prekvapili niektorých krúpy. Jeseň môže všetko napraviť alebo pokaziť.
Čo sa týka aromatických vín, tie už mame v pivniciach a ukazujú sa veľmi pekné aromatiky, môžeme sa tešiť na krásne citrusové kvetinové vône a prijemné chute s vyváženými kyselinami. S hodnotením ostatných odrôd by som počkala, keď budú spracovane a pekne uložené v pivnici.
Odborné hodnotenie napísala hlavná enologička Hubert J.E. Ingrid Vajcziková.