Preferencie Slovákov pri výbere vína sa menia
Ulahodiť dobre zvoleným vínom nie je až také jednoduché. Výber a preferencie ľudí ovplyvňuje množstvo faktorov ako vek, pohlavie či pôvod. Súčasný trend je návrat ku kvalitným domácim produktom. Platí to aj pri výbere tichých a šumivých vín. Podľa slov prezidenta Asociácie someliérov Slovenskej republiky Štefana Valoviča: „Prestali byť obľúbené ťažké barikové vína a konzumenti preferujú skôr ľahšie vína ovocného štýlu. V teplejších mesiacoch sa stále zvyšuje dopyt po kvalitných ružových vínach.“ V rámci šumivých vín kraľujú polosladké šumivé vína, ktoré tvoria v súčasnosti na Slovensku najpredávanejšiu kategóriu šumivých vín.
Pri výbere vína zohráva úlohu aj vek spotrebiteľa. Štefan Valovič charakterizoval zákazníkov takto: „Mladí ľudia sú veľmi ovplyvnení konzumnou spoločnosťou. Sladké nápoje ich vlastne sprevádzajú celým obdobím dospievania a preto preferujú sladké chute aj vo víne. Vekom sa postupne menia aj stravovacie návyky a znižuje sa spotreba sladkých nápojov. Ľudia už v zrelom veku preferujú skôr vína suché, ktoré majú svoju osobitosť.“ Rovnako to platí aj pri výbere šumivých vín. Šumivé vína označované brut nature, extra brut, brut a extra suché sú považované za vína znalcov. Čoraz silnejšiu pozíciu si vytvára šumivé víno suché.
Zástupkyne nežnejšieho pohlavia siahajú po šumivých vínach vyrobených z aromatických odrôd. Momentálne sú u dám veľmi obľúbené aj oku lahodiace ružové šumivé vína. Štefan Valovič o rozdieloch v preferenciách chuti pohlaví povedal: „Ženy majú od prírody citlivejšie vnemy, takže vyhľadávajú šťavnaté, harmonické a nošteku lahodiace aromatické vína. Muži naopak väčšinou uprednostnia vína s tvrdšími rysmi, či už s kyselinkou u bielych, alebo trieslovinou u červených.“
So stúpajúcou kultúrou konzumácie vína a množstvom dostupných somelierskych informácii sa menia aj preferencie spotrebiteľov, čo sa týka pôvodu vína. Pri výbere vína skôr docenia kvalitu lokálnej suroviny a zostávajú verní slovenským vínam. „Vyhľadávanie určitých charakterových vlastností vína je dané aj pôvodom zákazníka. Kým milovníci vína z oblasti Stredomoria a z južnejšie situovaných krajín preferujú skôr suché a ľahšie vína, naopak zo severnejších krajín už akceptujú vína s vyšším obsahom alkoholu alebo zvyškového cukru“ povedal Štefan Valovič. Hoci znalci obľubujú skôr suchšie vína, pre milovníkov sladšej chuti trh ponúka veľmi hodnotné moky, v ktorých vyšší obsah cukru vzniká napríklad neskorším zberom a ich kvalita je preto rovnocenná so suchými vínami.