Prepelička plnená jablkami a gaštanmi

prepelicka

Luxusná gurmánska vychytávka. Sladko-slaná kombinácia mäsa a ovocia na výnimočné príležitosti a pre tých, ktorí chcú predviesť svoje šéfkuchárske nadanie.

PREPELIČKA PLNENÁ JABLKAMI A GAŠTANMI

Ingrediencie:
4 ks vykostených prepeličiek bez stehien
4 ks bielej žemle
2 ks jabĺk granny smith
80 g gaštanov
40 g šalotky
600 g zemiakov
200 g brokolice
2 dcl mlieka
50 g masla
Biele korenie
Soľ
2 g čerstvého tymiánu
0,5 dcl bieleho vína
0,1 dcl hľuzovkového oleja

Príprava:
Vykostené prepeličky (okrem stehien) rozrežeme na polovicu. Plníme plnkou z nakrájanej bielej žemle (na kocky), jabĺk granny smith (jemne prehriate na hľuzovkovom oleji), gaštanov, šalotky, ktorú dochutíme mletým bielym korením, soľou a čerstvým tymiánom. Prepeličky pozväzujeme špagátom tak, aby sa počas pečenia nerozviazali. Pečieme prikryté spolu so šalotkou, podlejeme bielym vínom pokým nezmäknú. Ku koncu jedlo odkryjeme a ešte chvíľu zapečieme. Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme. Pridáme brokolicu a znova varíme domäkka. Na záver už iba scedíme vodu, pridáme mlieko a maslo. Rozmiešavame na kašu.

Ako vhodný sekt pre recept s prepeličkou servírujte
Hubert Grand Blanc polosladký.

Recept pripravený šéfkuchárom
Andrejom Zedníčkom.

Videorecept: