Slovenské sekty medzi svetovou vínnou elitou

club-brut-detail-1

Naša malá krajina znova raz dokázala, že z jej vínnych pivníc vychádzajú skvosty, za ktoré sa nemusíme hanbiť ani na medzinárodných súťažiach. Tento krát to bolo v susednej Viedni, kde sa každoročne koná jedna z najväčších oficiálne uznávaných súťaží vinárov na svete – awc vienna. Porota vyberala víťazov spomedzi konkurencie 10 951 vín od 1 733 producentov z 36 krajín, pričom ochutnávky a hodnotenia prebiehali anonymne. Sekty Hubert de Luxe a Hubert Grand Rosé získali v kategórii „šumivé vína“ cennú striebornú medailu. Hubert de Luxe navyše spolu s Hubert Club brut a Hubert L’Original brut získali zlaté medaily na 5. medzinárodnej súťaži vín – HORECA víno someliérov 2010.

Súťaž awc vienna je známa svojou objektivitou hodnotenia, keďže ochutnávanie súťažných vzoriek je striktne anonymné. Porotu tento rok tvorili enológovia z celého sveta, someliéri, odborníci z oblasti gastronómie, vinárstva, obchodu a novinári. Vďaka oficiálnemu uznaniu súťaže Európskou úniou majú vyznamenania zo súťaže oprávnenie byť nalepené aj na vínne fľaše.

Hlavným cieľom súťaže vín HORECA víno someliérov 2010 je podporovať kultúru vína v gastronómii a nastupujúcu generáciu someliérov. Organizátori podujatia chcú touto aktivitou zvyšovať možnosti uplatnenia a samotné postavenie vína v podmienkach súčasnej gastronómie. Hodnotenia a ochutnávky vín prebiehajú na súťaži rovnako anonymnou formou v oddelenej degustačnej miestnosti.

Sme na tieto ocenenia veľmi hrdí. Keď sme naše sekty prihlasovali do súťaže, vedeli sme, že máme veľkú šancu byť medzi najlepšími a nemýlili sme sa. Dáva nám to silu a motiváciu produkovať stále lepšie vína,“ hovorí Ing. Ingrid  Vajcziková, PhD., hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E.

hubert-de-luxeHubert de Luxe, sladké

Hubert de Luxe je obľúbený medzi milovníkmi aromatických sektov a svoje miesto si našiel predovšetkým u nežnejšej časti konzumentov šumivých vín. Spája v sebe neodolateľnú arómu, lahodnú sladkú chuť a elegantnú zlatistú farbu. Toto aromatické biele šumivé víno vzniká spojením aromatických odrôd Irsai Oliver a Muškát Moravský. Hubert de Luxe osloví živou, citrónovožltou farbou a jemným perlením. Vínu dominuje vôňa zrelého hrozna s muškátovým buketom, chuť je plná, hroznová, harmonicky sladká a perzistentná.

Hubert_GRAND_Rose_0,75Hubert Grand Rosé, polosladké

Hubert Grand je svieži, štýlový sekt s decentnou jemne ovocnou, broskyňovo – mandľovou vôňou a dlhým jemným perlením. Pod atraktívnym ošatením odhalíte nežnú farebnosť, hojnú perlivosť, jemnú škoricovú vôňu a plnú, zamatovú chuť. Základ kupáže je zostavený z najkvalitnejších vín odrody Svätovavrinecké. Skladbu základného vína dolaďuje nezanedbateľný podiel vína Pinot noir, odrody, ktorá je mimoriadne vďačná za šampanizáciu a odmení sa šumivému vínu sviežosťou a ovocnosťou. Hubert Grand Rosé sa odlišuje aj svojou netradičnou fľašou z matného skla.

Hubert_Club_brut_0,75LHubert Club Brut

Toto šumivé víno v sebe ukrýva lahodnú kombináciu chutí. Je pripravované premysleným kupážovaním hrdého Rizlingu vlašského, mandľového Veltlínskeho zeleného a kvetinkového Müller Thurgau. Minimálny obsah zvyškového cukru nič nezahaľuje. Chuťové atribúty sa rozvinú po každom dúšku. Vyznačuje sa bohatým perlením, sviežou ovocnou vôňou a neopakovateľnou harmonickou chuťou.

hubert-l-original-brut

 

Hubert L´Original brut

Tento nositeľ tradície značky Hubert sa vyznačuje neutíchajúcim jemným perlením, decentnou biskvitovou vôňou a delikátnou chuťou. Prednosti tohto moku v mnohom pripomínajú rodné Francúzsko. Pre Hubert L´Original sa rozhodujú náročnejší konzumenti, ktorý doceňujú kvasenie a dozrievanie sektu vo fľašiach, nenapodobniteľnú chuť a vôňu s atraktívnym dizajnom. Je vyrábaný transváznou metódou, pri ktorej prebieha druhotné kvasenie vína priamo vo fľaši a ďalej toto víno zrie na kvasinkách minimálne 9 mesiacov. Kupáž sektu Hubert L´Original brut je zostavená z vybraných vyzretých vín – hrdého Rizlingu vlašského, korenistého Veltlínskeho zeleného a šampanskej odrody Pinot blanc, typickej nezameniteľným nádychom tropického ovocia.