Trophée Hubert 2015 – Súťaž najlepších slovenských somelierov
Elitní slovenskí somelieri si zmerali zručnosti vo svojom remesle. Piaty ročník prestížnej súťaže somelierov Trophée Hubert 2015 sa konal 20. apríla v hoteli Radisson Blu Carlton v Bratislave. Podujatie už pravidelne organizuje spoločnosť Hubert J.E. v spolupráci s Asociáciou somelierov Slovenskej republiky. Tento rok odborná porota hodnotila 21 somelierov zo Slovenska. Víťazstvo obhájil Rastislav Šuták, ktorý bude našu krajinu reprezentovať na Majstrovstvách Európy somelierov.
„Tento rok sa súťaž Trophée Hubert konala už po piaty krát, a veľmi nás teší, že sa prihlásilo toľko šikovných a bojachtivých somelierov. Opäť sa nám potvrdilo, že súťaž má zmysel a je veľmi dôležitá v rozvoji služieb v gastronómii na Slovensku. Ako líder na našom trhu cítime povinnosť šíriť osvetu a podporovať prácu somelierov,“ vyjadril sa Ing. Miroslav Tkáč, riaditeľ spoločnosti Hubert J.E. pre obchod a marketing.
Výborná atmosféra a vzrušenie z možného postupu na majstrovstvá dodávalo súťaži osobitý ráz. Súťažiaci si mohli porovnať svoje schopnosti v niekoľkých disciplínach – v prvej časti si formou náročného písomného testu overili svoje odborné vedomosti. Následne museli opísať senzorické vlastnosti vzoriek vína a ušľachtilého nápoja. V praktickej časti predvádzali servírovanie vína formou dekantácie. V jednotlivých disciplínach si preverilo svoje vedomosti a praktické zručnosti 21 účastníkov súťaže (14 mužov a 7 žien).
Do finále postúpili traja súťažiaci s najvyšším počtom bodov. Rozhodujúce kolo bolo o to zaujímavejšie, že someleri predviedli servis šumivého vína prominentným hosťom, moderátorke Soňi Müllerovej a humoristovi Oliverovi Andrásymu. Okrem toho museli svoje schopnosti obhájiť v ďalších disciplínach ako anonymná degustácia vín a destilátov, vedomostný kvíz, snúbenie jedla a vína a servis cigár. Aby finalisti dokázali, že budú schopní obhájiť si svoje vedomosti aj na medzinárodnej úrovni, finálová časť súťaže prebiehala v anglickom jazyku.
„Tento rok bola súťaž na veľmi vysokej, svetovej úrovni. Hodnotili a posudzovali sme kvalitných a šikovných somelierov a somelierky. Rozhodnúť bolo samozrejme veľmi ťažké. Teší nás narastajúci záujem zo strany somelierov ako aj verejnosti.“ zhodnotila 5. ročník Trophée Hubert 2015 prezidentka Asociácie somelierov SR Beáta Vlnková.
Disciplíny boli hodnotené samostatne bodmi. Prvé miesto si po sčítaní bodov zo všetkých disciplín zaslúžene odniesol Rastislav Šuták z Bratislavy. Vďaka úspechu na kvalifikačnej súťaži Trophée Hubert 2015 sa víťaz kvalifikoval na Majstrovstvá Európy somelierov. Zo svojho víťazstva sa veľmi tešil: „Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo obhájiť moje víťazstvo z roku 2012. Dúfam, že budem rovnako úspešný aj na Majstrovstvách Európy.“ Na druhom mieste skončil Matej Lacko a na treťom mieste Gabriel Kolár.
Hodnotiaca komisia Trophée Hubert 2015:
Predseda poroty:
Beáta Vlnková – prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Členovia poroty:
Ing. Ingrid Vajcziková PhD. – hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Sereď
Ing. Zdenka Šuranská – šéfredaktorka časopisu Vinič a víno
Štefan Doktor – docent Nemeckej Sommelierskej školy v Koblenzi
Peter Kescskés – člen prezídia Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Tomáš Brúha – hlavný sommelier spoločnosti Bohemia Sekt, Starý Plzenec
Technický riaditeľ šúťaže:
Štefan Valovič – F&B manažer Hotel Senec
Moderátor podujatia:
Ivo Dvořák – niekoľkonásobný víťaz českých národných somelierskych súťaží a majster sveta v servírovaní cigár.