Zhodnotenie vinohradníckeho ročníka 2008 a vyhliadok na tiché a šumivé vína roku 2009
Mnohí odborníci a rovnako aj laickí milovníci vína si každoročne na jeseň kladú otázku: „Aký bol tohtoročný vinohradnícky ročník a aké sú perspektívy vín nasledujúceho roku?“
„Dobré kvalitné víno sa nezrodí len na základe vysokej cukornatosti hrozna, ale rovnako dôležitý, pre jeho senzorické vlastnosti a chuť, je aj podiel prirodzených kyselín“ – hovorí riaditeľ pre výrobu a techniku a súčastne enológ spoločnosti Hubert J.E. Štefan Ailer. Slovensko sa nachádza na severnej hranici ekonomicky efektívneho pestovania viniča. Popri nežičlivých klimatických rizikách dáva táto skutočnosť našim vínam jedinečnosť i originalitu, na ktorej úspešní výrobcovia stavajú základ ich kvalitných vín. Presne tieto slová sa potvrdili v prípade vinohradníckeho ročníka 2008. „V pivniciach práve „dopukáva“ mladé víno z nového ročníka. Bol to opäť iný ročník ako tie dva predošlé. Ponúkol taký akurátny obsah cukru a pre naše zemepisné šírky typické kyseliny. Práve takéto vína majú najväčšiu šancu byť jedinečné, svieže, živé, expresívne… Ich čas určite príde. Určite však nie tak skoro ako to bolo v prípade dvetisícšestiek. Na fľašovanie mladých vín je potrebné zvoliť individuálny prístup. Nie všetky vína sú plne harmonické už v tomto čase. Za trpezlivosť sa nám však určite odvďačia.“ – charakterizoval vinohradnícky ročník 2008 týmito slovami Štefan Ailer.
Celoročná práca vinohradníkov sa blíži k vrcholu. Šťava plodov viniča sa v tomto období nachádza vo fáze dokvasenia, zrenia, medzitým prebiehajú aj nevyhnutné technologické operácie. Kvalita vína sa rodí vo vinici, je to skutočnosť overená generáciami. Podľa kvality strapcov hrozna, ktoré v tomto roku prešli spracovateľskými zariadeniami a vývoja vinohradníckej sezóny a teda aj bez toho, aby sme mali na stole čašu mladého vína môžeme odhadnúť, čo na nás v pivniciach čaká. „Tento rok bol síce ročníkom ťažkým, enormný tlak hubových chorôb v prvej polovici vegetačného cyklu poriadne overil schopnosti vinohradníckych agronómov. Vinohradníkom, ktorým sa podarilo zvládnuť ochranu, sa vinič v druhej polovici vegetácie odvďačil a doprial im viac kľudu i radosti z kvalitnej úrody. Úroda hrozna v roku bola vyššia ako v oboch predchádzajúcich ročníkoch. Svedčí to o pozitívnom vývoji agrotechniky a dobrej kondícii mnohých viníc. V období keď vína kvasili bolo chladno, okolo 15 C°, čo je ideálna teplota pre zachovanie cenných buketných látok vo víne. Počasie teda nakoniec nepriamo dožičilo aj vínam. Netreba sa však príliš ponáhľať s flaškovaním. Vínam treba dopriať svoj čas a dozrievanie. Ideálne je s flaškovaním začínať v marci 2009.“ – odporúča Štefan Ailer.
Keďže spoločnosť Hubert J.E na najväčším výrobcom šumivého vína s dlhoročnou tradíciou a kvalitu ich sektov potvrdzujú mnohé domáce i zahraničné ocenenia, enológ spoločnosti Štefan Ailer hodnotí aj perspektívu budúcich sektov slovami: “Už teraz môžeme s istotou povedať, že ročník 2008 položil budúcim sektom veľmi dobrý základ, ale na tiché vína si bude potrebné počkať.“
Pre porovnanie kvality vína sa podľa Štefana Ailera musíme vrátiť späť do minulosti: „Ročník 2006 bol výnimočný z pohľadu zrelosti hrozna. Vinári ročník 2006 skutočne velebili. Neskôr sa ukázalo, že nevýhodou vín takýchto ročníkov môže byť nízky obsah kyselín. Pri niektorých typoch technológií zostalo vo vínach dokonca menej kyselín, ako je nevyhnutné pre ich sviežosť, zdravosť. Pozitívne hodnotili odborníci na víno aj vinohradnícky ročník 2007. Ročník 2007 si zachoval žiadúci obsah prirodzených kyselín v mušte a pri dosiahnutí dostatočnej cukornatosti mal vyvážený podiel cukru.“ Skladba kyselín umožnila finalizovať mnoho vín veľmi skoro, bez obáv o ich harmóniu. Práve dostatkom sviežich kyseliniek a akurátnym sladom sa vyznačuje aj ročník 2008. „Medzi vinármi sa hovorí: Čím tvrdší ročník, tým lepší archív. Aktuálny ročník nám priniesol impulzívne, dlhé, “budúce vína” – vhodné aj na dlhú archiváciu,“ hodnotí Štefan Ailer.
Na záver Štefan Ailer dodáva: „Na prístup k hodnoteniu takýchto vín na súťažiach bude potrebné posudzovateľov dobre pripraviť, najmä keď sa vína na súťaže predložia už vo februári. V správnom čase flaškované vína však majú šancu uspieť u odbornej verejnosti i u stále náročnejšieho spotrebiteľa. Veď v posledných rokoch sa aj spotreba vína na Slovensku posúva stále viac na sever a tak nám rastie dopyt po kvalitných tichých i šumivých vínach.“